Er heerst onder studenten en andere belanghebbenden nogal wat onduidelijkheid over het STAP-budget. Vandaar deze nadere toelichting.

Inmiddels weet iedereen dat het STAP-budget een subsidie is voor scholing. Eén keer per jaar kunt u maximaal € 1.000 aan subsidie ontvangen voor scholing. In totaal is er voor 2022 € 160 miljoen uitgetrokken voor deze subsidie, verdeeld over 5 aanvraagperioden, dus € 32 miljoen per periode. Is het budget op in een bepaalde periode, dan kunt u het opnieuw proberen in een volgende aanvraagperiode.

Let op belangrijke periodes: 4 weken en 3 maanden
Is een opleiding of een module van een opleiding reeds gestart, dan is een aanvraag voor deze opleiding of module niet meer mogelijk (ook niet in een volgende aanvraagperiode). Er is namelijk altijd de verplichting minimaal 4 weken voorafgaand aan de start van de opleiding of module de aanvraag te doen. Stel een opleiding of module start op dinsdag 29 maart a.s. dan dient de aanvraag bij het UWV minimaal op 1 maart jl. te zijn gedaan. Opleidingen of modules die zijn gestart tussen 1 maart en 27 maart kwamen sowieso al niet voor subsidie in aanmerking (minder dan 4 weken tussenliggend).

Start u in september 2022 met een volgende module of opleiding, zorg dan dat u minimaal 4 weken voor de startdatum uw aanvraag bij het UWV heeft ingediend. Denk er wel om dat uw studie binnen 3 maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak moet zijn gestart. Duurt het langer dan 3 maanden voordat uw scholing begint? Vraag dan in een volgende periode STAP-budget aan.

Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode voor het STAP-budget.

  • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
  • 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022
  • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
  • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
  • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Wat is nu de procedure van aanvraag?

De opleidingen van Hogeschool NIFA staan allemaal in het STAP-scholingsregister. Wilt u een Stap-budget aanvragen, schrijf u dan eerst in voor een opleiding of module via onze website https://hogeschoolnifa.nl/opleidingen/ en geef op het inschrijfformulier aan, dat u gebruik wilt maken van het Stap-budget.  U krijgt dan van ons een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Dit heeft u nodig om een STAP-budget aan te vragen bij het UWV.
U vraagt STAP-budget zelf online aan op https://www.stapuwv.nl/stap/p/voorportaal. U logt in met uw DigiD en vult vervolgens het digitale aanvraagformulier in. Daarna uploadt u uw STAP-aanmeldingsbewijs (als jpg, png of pdf).
Heeft u alles ingevuld en uw aanvraag ingediend? Dan krijgt u spoedig te horen van het UWV of u voor het STAP-budget in aanmerking komt. Is uw aanvraag akkoord bevonden dan maakt het UWV het Stap-budget over naar uw opleider. U krijgt dus zelf geen geld op uw rekening gestort. Zijn de opleidingskosten hoger dan € 1.000, dan zal de opleider het restant bij u of uw werkgever in rekening brengen. Zijn de opleidingskosten lager, dan kunt u het restant inzetten voor een andere nog te volgen opleiding of module in hetzelfde kalanderjaar.

Mocht u ondanks deze nadere toelichting nog vragen hebben, mail of bel gerust. We staan u graag te woord.

Met vriendelijke groeten,

Peter Paul Cornielje
directeur Hogeschool NIFA

Waarom een NIFA incompany cursus of training

  • Geeft een hoger rendement dan een open training
  • Leerdoelen zijn afgestemd op organisatie­doelen
  • NIFA incompany training is maatwerk
  • Behandelt bedrijfsspecifieke vraagstukken 
  • NIFA incompany voordeliger

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met je op. Je kunt ook via de chat je vraag stellen.