STAP: Stimulering Arbeidsmarktpositie

Stimulering Arbeidsmarktpositie, ter vervanging van belastingaftrek voor studiekosten

Voor wie?

Vanaf 1 januari 2022 kan iedereen met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt een financiële tegemoetkoming aanvragen voor het volgen van een (erkende) arbeidsmarktrelevante opleiding of training. Deze bedraagt maximaal € 1.000 (inclusief BTW) per jaar. Heb je al studiefinanciering, dan heb je geen recht op de STAP tegemoetkoming.

Hoe werkt het?

Het STAP-budget kun je vanaf 1 januari in 6 aanvraagtermijnen van 2 maanden aanvragen. Hierbij geldt: op is op, omdat per jaar het STAP-budget ongeveer 200.000 keer toegekend kan worden. Je vraagt als student/cursist het STAP-budget zelf aan. Als deze wordt toegekend, vindt rechtstreekse betaling van het voorschot aan ons – NIFA – plaats. Alleen scholingsactiviteiten die in het Scholingsregister staan, komen in aanmerking voor het STAP-budget.

Het Scholingsregister wordt beheerd door DUO. Wij leveren voor het Scholingsregister de benodigde opleidings- en cursusgegevens aan bij DUO. Het UWV verzorgt het aanvraagproces, DUO is verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken van de aan te vragen scholingsactiviteiten en stelt de aangeleverde gegevens vanuit het Scholingsregister beschikbaar aan UWV.

STAP-portaal

Vanaf 1 januari 2022 kun je terecht op het STAP-portaal bij DUO. Dit portaal staat los van UWV. Je kunt vervolgens ons aanbod op het STAP-portaal in het Scholingsregister van DUO zien, dat recht geeft op subsidie, mits je natuurlijk aan de voorwaarden voldoet. Vervolgens leg je zelf contact met ons om je in te schrijven voor deelname.

STAP-aanmeldingsbewijs

Wij verstrekken je vervolgens het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs heb je nodig voor de aanvraag. Zonder dit document kun je geen STAP-aanvraag indienen.

Bewijs van deelname

Als je klaar bent met je scholingsactiviteit, dan wil DUO/UWV graag van ons weten wat het resultaat is. Wij moeten daarvoor binnen drie maanden na afronding van jouw scholingsactiviteit op het STAP-portaal het Bewijs van Deelname uploaden.

Facturatie

Het STAP-budget wordt niet aan jou, maar rechtstreeks aan ons uitgekeerd. UWV checkt jouw aanvraag op het juiste recht. Als alles klopt, dan keuren zij de aanvraag goed en keren zij rechtstreeks het STAP-budget aan ons uit. Wij factureren je dan het eventuele resterende bedrag voor de betreffende opleiding of cursus.

Waarom een NIFA incompany cursus of training

  • Geeft een hoger rendement dan een open training
  • Leerdoelen zijn afgestemd op organisatie­doelen
  • NIFA incompany training is maatwerk
  • Behandelt bedrijfsspecifieke vraagstukken 
  • NIFA incompany voordeliger

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met je op. Je kunt ook via de chat je vraag stellen.